Overige

“Titelstress” Hoe Uffelte 1 alweer 20 jaar geleden kampioen werd.

Alweer enige tijd geleden hebben we een artikel gepubliceerd voor de aankomende reünie middag. Hieronder is de foto te zien van het team van Uffelte 1 dat in het seizoen 1998/1999 het kampioenschap pakte in de 6e klasse B KNVB van het district Noord.

De kwaliteit van de foto is in tegenstelling tot de kwaliteiten van dat team, in die tijd, niet heel erg goed, daarom hierbij de namen van de spelers en begeleiding.

Voorste rij v.l.n.r. Erwin Smit, Oscar Grit, Roland Koning, Reinder Dolsma, Larry Schalen, Harald Smit, Harry Snoeken.
Achterste rij v.l.n.r. Jan Stap (trainer), DirkJan Stap (zoon v. trainer), Roelof v.d. Belt (leider), Wim Hendriks, Arnold van Veen, Arnold Willems, Koos Hooijer, Kasper v.d. Broek, Patrick Noorman, Harry Pruntel, Juul van de Laan, Jeroen Grit (grensrechter), André Haandrikman en Gert Smit.
Op de foto missen: Eric Snoeken en Kor van Veen (grensrechter)

Waarom staat deze wedstrijd op het programma:

Enkele maanden geleden heeft Erwin Smit aangekondigd dat hij, helaas, niet meer in actie kan komen als actief voetballer. De reden hiervoor is dat hij is getroffen door ALS, een ziekte waarvan helaas nog geen genezing mogelijk is. De ziekte heeft echter ook een grote impact op het leven van alledag bij de patiënten. Doordat zenuwcellen afsterven in het ruggenmerg en de hersenstam, komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren, geleidelijk aan worden alle spieren getroffen.
In een kring rondom Erwin is toen geopperd om een “afscheids”wedstrijd te organiseren en laat het nu net 20 jaar geleden zijn dat Erwin, spelend in Uffelte 1, kampioen is geworden.
Dit verband werd dus snel gelegd, we zouden dus een jubileumwedstrijd wedstrijd gaan organiseren!

Op dit moment kan gemeld worden dat nagenoeg het hele team + begeleiding zaterdag 20 april aanwezig zal zijn om een jubileumwedstrijd te gaan spelen!!!! Fantastisch!!!!

Hoe werd Uffelte 1 kampioen?

In het seizoen voorafgaand aan, wat later een kampioensseizoen zou blijken, deed Uffelte ook al mee om de prijzen. In dat seizoen werd Uffelte 3e in de competitie en mocht het d.m.v. de nacompetitie nog proberen promotie af te dwingen. Helaas werd in de 1e nacompetitieronde door FC Kraggenburg deze weg geblokkeerd, Uffelte bleek niet sterk genoeg.
Het seizoen startte op 13 september 1998 met een thuiswedstrijd tegen Giethoorn, de uitslag viel met 1–2 uit in het voordeel van Giethoorn. Nadat in de tweede wedstrijd met 6-0 werd afgerekend met Willemsoord, stond de wedstrijd tegen Kraggenburg, dat uiteindelijk ook geen promotie had kunnen bewerkstelligen, op het programma. Het eindigde in een 1-1 gelijkspel.
De daaropvolgende wedstrijd tegen Oranje Zwart uit Wanneperveen werd weer met 3-1 gewonnen.
De altijd zware wedstrijd tegen buurman Wapserveen werd met  2-2 gelijk gespeeld, een wedstrijd waarin Uffelte het einde niet met 11 spelers haalde. De keeper, W. Hendriks, mocht van scheidsrechter Former een rode kaart in ontvangst nemen, 1 van de veldspelers moest zijn plaats onder lat innemen.
De daaropvolgende wedstrijd werd Blankenham met 2-0 aan de zegekar gebonden. Uffelte had nu de smaak te pakken, achtereenvolgens moesten Scheerwolde (7-4) en Kuinre (4-2) er aan geloven.
Of het een kwestie van onderschatting was, is nu niet meer te achterhalen maar de daarop volgende wedstrijden tegen Scheerwolde (3-3) en Vledderveen (1-0 verlies) betekende dat de titelaspiraties op dat moment even in de ijskast konden. Dacht trainer Stap dat hij het lek vervolgens boven had na opnieuw een 2-1 winst op Giethoorn, een 2-1 verlies tegen Willemsoord, dat een geduchte concurrent was voor de koppositie, zette de groep weer met beide benen op de grond.
Dit had effect want in de daarop volgende wedstrijden moesten Kraggenburg (0-2), Oranje Zwart (0-5) het hoofd buigen.
Vervolgens stond de thuiswedstrijd tegen Wapserveen, dat ook meedeed in de titelstrijd, op het programma. Uffelte liet in een voortreffelijke wedstrijd Wapserveen zien dat er dit seizoen niet te spotten viel met Uffelte. Onder leiding van scheidsrechter Epie Akse werd het maar liefst 6-1!
In de volgende wedstrijden wist alleen RKO uit Rutten nog punten van Uffelte af te snoepen (0-0). De overige werden gewonnen  van Blankenham (2-5) en Vledderveen (3-0).
Met nog twee wedstrijden te gaan stond de uitwedstrijd tegen Kuinre op het programma. Uffelte had intussen zo’n voorsprong op de concurrenten Wapserveen en Willemsoord dat winst in deze partij en puntverlies van Wapserveen voldoende zou zijn om al kampioen te worden. Willemsoord had intussen al zo’n achterstand opgelopen dat ze waren afgehaakt in de race om het kampioenschap. Uffelte deed zijn plicht en winst redelijk eenvoudig de wedstrijd met 1-4 te winnen.
Aan het eind van de wedstrijd was echter niet bekend hoe het in Vledderveen bij de wedstrijd tegen Wapserveen af zou lopen. De nokia’s maakten overuren, enkele Uffelters waren naar deze wedstrijd gegaan en hielden de begeleiding en supporters in Kuinre op de hoogte van de ontwikkelingen.
Wat bleek…. Vledderveen stond vlak voor tijd met maar liefst 3-1 voor tegen Wapserveen, bij Wapserveen waren 2 spelers uit het veld gestuurd en de wedstrijd werd tijdelijk stil gelegd i.v.m. hoog oplopende gemoederen.
Uiteindelijk werd een half uur na afloop van de wedstrijd in Kuinre bekend dat de einduitslag 3-1 op het wedstrijdformulier in Vledderveen werd gezet. Eindelijk kon de champagne ontkurkt worden.
Nadat het kampioenschap in Kuinre nog ingetogen werd gevierd ging, later die middag op sportpark “De Krollenkamp”, na de rondrit door het dorp op de laadbak van een vrachtwagen van Haveman, het dak er af…..
En er ging meer af die middag…… In die tijd liep er in Nederland een actie voor Kosovo, tijdens het feest werd er geboden op de snor van leider Roelof van de Belt. Het afscheren van deze snor leverde 1500 gulden op.
De laatste wedstrijd van het seizoen uit bij RKO werd nog omgezet in een 1-2 winstpartij.

Uiteindelijk was de eindstand in deze competitie:

  1 Uffelte                   20-43   59-24
  2 Willemsoord          20-37   45-35
  3 Wapserveen           20-36   38-31
  4 Giethoorn               20-31   43-36
  5 Kuinre                    20-29   40-34
  6 Blankenham           20-23   49-63
  7 Oranje Zwart          20-22   33-41
  8 R.K.O.                   20-22   30-41
  9 Vledderveen          20-21   27-40
10 Scheerwolde          20-21   37-51
11 FC Kraggenburg    20-20   33-38

Uffelte werd dus kampioen met de meeste doelpunten voor en de minste doelpunten tegen.
In de Meppeler Courant werd melding gemaakt van een team dat bestond uit jeugdig elan en stevig collectief.
Nog wat statistieken:
Er werd gebruik gemaakt van 19 spelers, er gingen 10 gele en 2 rode kaarten naar spelers van Uffelte

Wat staat er zaterdag 20 april te gebeuren.

14:30 uur Ontvangst Uffelte 1 1998/1999 en het team waar ze tegen zullen spelen.
15:30 uur Fotomomenten
16:00 uur Aftrap Uffelte 1 1998/1999   –  selectie Uffelte 1 / 2 onder leiding van scheidsrechter E. Akse uit Hoogeveen.
( Wedstrijd 2x 30 minuten met een pauze van 15 minuten )

Na de wedstrijd Rad van Fortuin, Verkoop van broodjes hamburger/worst en DJ Roelof Hof zal de muziek verzorgen. Gedurende de hele middag zullen er springkussens aanwezig zijn voor kinderen.

De opbrengsten van de verkoop van programmaboekjes (met verloting), de verkoop van de broodjes hamburger/worst en de opbrengsten van het Rad van Fortuin zullen geschonken worden aan Stichting ALS Nederland. Tevens zal er een melkpul zijn, waar een ieder een vrijwillige bijdrage voor deze Stichting kan doen.

Wij verwachten deze middag een grote opkomst om het kampioensteam 1998/1999 nog 1 keer in actie te zien en hopen dat we na deze middag ook de Stichting ALS Nederland een mooie donatie kunnen overhandigen.

De organisatie,

Arnold Willems, Gert Smit, Harald Smit, Koos Hooijer, Nick Hendriks, Patrick Kuik, Roelof van de Belt

(geschreven door Koos Hooijer)

Related Posts